Visar alla 4 resultat

Kökskniv med gravyr

Det blir roligare i köket om man har rätt köksknivar och utrustning i övrigt. Prylarna gör halva jobbet heter det och det gäller inte minst din köksutrustning. Med en personlig gravyr på knivarna blir detta en uppskattad gåva till vännen, maken, makan eller till anställda på företaget. En bra kökskniv vill man alltid ha.

Bli vass i köket med rätt utrustning

Att laga maten tillsammans med skarpa knivar, lite god musik och härligt sällskap är en trevlig upplevelse. Det finns ju en mängd olika köksknivar och basen i knivgarderoben är definitivt kockkniven.

Kockkniv

Kockkniven är kniven som är mest allround och används till det mesta. Vanligtvis med ett blad mellan 19–31 cm och en lätt konvex form för att man lätt skall kunna skära alltifrån grönsaker till kött och fisk. Vissa modeller kan återfinnas med flera hål i sidan för att minska vacuumet, vilket gör att exempelvis grönsakerna inte "fastnar" på eggen. 

Santoku-kniven

Ett ovanligt namn, men om vi säger japansk kockkniv vet du säkert vad vi menar. Skillnaden mellan vår typ av traditionella kockkniv och santoku-kniven är några saker:

- Bladet eller eggen är bredare längre fram till spetsen
- Bladet är tunnare
- Stålet är hårdare
- Något kortare blad än västerländska knivar

Eftersom den är tillverkad av ett hårdare stål är kan den vara extremt vass, vilket ofta uppskattas och erfarna kockar och avancerade amatörer. För att slipa och hålla en Santokukniv vass krävs annorlunda knivslipar eftersom eggen skiljer sig från traditionella kockknivar.

Förskärare

En trancherkniv (även kallad förskärare) används när man exempelvis skär stek. Skivorna blir du tunna och fina och för detta har en förskärare ett mer avlångt och smalare blad. I övrigt påminner trancherkniven rätt så mycket om kockkniven.

Skalkniv

Även skalkniven påminner mycket om en kockkniv fast i miniatyr. Oftast har eggen en längd mellan 5–14 cm och passar bra om du skall jobba med precisionsarbeten i köket. Lämpligen vid exempelvis skalning av olika saker.

Brödkniv

Med sitt räfflade blad tar sig brödkniven igenom det mjuka, ibland sega brödet effektivt och lätt. Med en imponerande bladlängd mellan 20–25 cm klarar den de flesta brödrelaterade uppgifterna.

Köttyxa

Köttyxan är tyngre, mer robust och används med fördel på kött där risken finns att eggen på den finare kockkniven annars kanske kan gå sönder. Köttyxans egg är utformad som en rektangel, vilket ger en kompakt och kraftfull kniv för kanske beniga köttbitar eller andra tuffare uppgifter.

Filékniv

Om inte filékniven funnits hade det varit betydligt mer besvärligt att skära tunna skivor av fisken. Men med sitt långsmala, flexibla blad följer kniven formen lätt och ger ett suveränt resultat.

Pizzaskärare

Ja, faktiskt... En pizzaskärare anses vara en kniv. Med sin runda form rullar man över pizzabotten och skär enkelt igenom brödet. Fram träder oftast trekantsformade delar som ofta kallas för pizza slice. 

Andra specialknivar

Utöver ovanstående finns flera andra knivar anpassade för olika ändamål. Exempel på dessa knivar är:

- Ostkniv
- Urbeningskniv
- Tomatkniv
- Ostronkniv

Hos Gravyrbutiken köper du dina köksknivar med din egna och unika text vilket gör det extra roligt att plocka fram dom för att träna till att bli Sveriges nya mästerkock. Beställ redan idag. Vi har bra priser, snabba leveranser och en grymt bra och personlig kundservice.