Fotogravyr – 5 saker att tänka på vid gravyr av foto

Fotogravyr på glas och termos

Fotogravyr – så här går det till

Vi tillverkar otroligt många produkter med fotogravyr på. Detta är ett av de allra bästa sätten att verkligen skapa en unik gåva och vi har gjort flera tusen olika foton genom åren. I den här artikeln tänkte vi berätta lite om hur det går till och vilka utmaningar som kan uppstå under själva processen.

Artikelns huvudrubriker:

Viktigt med rätt upplösning

Vi kan inte nog betona betydelsen av att du ger oss bilden i tillräckligt bra kvalitet. Du har säkert hört talas om begreppet DPI (dots per inch) eller PPI (pixels per inch). Detta innebär i praktiken hur många bildpixlar som finns inom en tum.

Ett högre tal innebär således att varje tum av en utskrift innehåller fler bildpixlar än om bilden skulle ha ett lägre tal. Detta har inget samband med hur bilden ser ut på din bildskärm, eftersom DPI eller PPI endast handlar om utskrifternas kvalitet.

Exempel på bild med bra och dålig upplösning med slalomåkare

Bilden till vänster har en högre upplösning än bilden till höger som vid förstoring blir svår att se konturer och detaljer. Om vi skulle få en bild som den till höger så skulle kvalitén och slutresultatet inte bli tillfredsställande.

Om du vill lära dig mer om pixlar, dpi och upplösning fungerar, har Moderskeppet en väldigt bra och informativ artikel om detta.

När vi lasergraverar din bild eller foto så fungerar våra maskiner på exakt samma sätt som en skrivare. Lasergravyrmaskinen skriver ut bildpixlarna på samma sätt som din vanliga skrivare och om vi då har en fil med för låg upplösning så kommer kvalitén på det vi graverar inte att bli tillräckligt bra.

Vilken upplösning behöver vi?

För att skapa en fotogravyr med bra resultat så behöver din bild ha en upplösning om minst 300 dpi. För att ta reda på vilken upplösning din bild har kan du, in Windows högerklicka på den och titta under egenskaper och detaljer. Du ser vilket DPI-tal din bild har. Om du använder Mac så öppnar du bilden i förhandsgranskning och väljer därefter verktyg och slutligen anpassa storlek. Här bör du alltså minst ha 300 dpi för att vi skall kunna leverera ett bra resultat till dig.

Visar bild med dess egenskaper i form av storlek och dpi

Bilder från webben

Bilder som laddas ned från webben är i många fall i upplösningen 72 dpi, vilket är alldeles för lågt för att skapa en bra gravyr. Resultatet riskerar att bli otydligt och risken är stor att du blir besviken när du får din produkt. Vi tar i regel alltid kontakt med dig och meddelar om vi anser att kvalitén är för låg och du har då chansen att skicka oss en ny bild. Om du ändå väljer att gravera produkten med den bild du först laddat upp så har du i alla fall fått möjligheten att påverka slutresultatet.

Bilder och bakgrunder

Röriga bilder med många detaljer stjäl “uppmärksamheten” från huvudmotivet, vilket gör att vi alltid frilägger fotot för att lägga fokus på det väsentliga. Detta är orsaken till att vi tar oss friheten att ändra i ditt motiv och ta bort sådant som inte hör till det verkliga motivet.

Som du kan se på bilden på hunden här nedan så är fotot taget i en verklig miljö. Det är oftast på detta sätt vi får fotot. I just detta fall är bakgrunden ganska mild och skulle kanske fungera ganska väl, men tänk dig att du har en typisk festbild, med flera människor, flaskor och glas m.m. så blir det lätt mycket att ta hänsyn till för lasern. Vi kommer därför alltid att redigera din bild och ta bort bakgrundsdetaljer för att skapa förutsättningar för bästa resultat och en perfekt fotogravyr.

Hunden Tiffy med och utan bakgrund

Slutresultatet av olika gravyrmetoder

Att lasergravera innebär att man bränner bort material från produkten och beroende på vad som graveras erhålls olika slutresultat. Detta innebär att om du laddar upp ett färgfoto så kommer detta inte bli i färg när du får din leverans. Gravyr är en metod av märkning som blir enfärgad och beror på vad som graveras. 

Så här blir det om man graverar:

  • På glasprodukter blir motivet vit frostat
  • På träprodukter blir motivet svart/brun
  • På lackade produkter (ex. färgade termosar) blir motivet stålgrått
  • På rostfria produkter blir motivet svart

Ovanstående är de allra vanligaste typerna av produkter och hur slutresultatet blir. Det finns undantag till dessa sanningar och i förekommande fall kan andra slutresultat förekomma beroende på vilken typ av gravyrteknik och maskiner vi kan använda.

När du beställer på vår hemsida så kan du alltid läsa om vilken typ av gravyr vi använder och hur resultatet blir. Ta därför för vana att läsa våra produktbeskrivningar noggrant så vet du vad du får. Vi godkänner inga reklamationer med hänvisning till “Jag trodde jag skulle få det i färg eftersom det var en färgbild jag laddade upp”.

Designstudio

Vi försöker alltid att förbättra oss själva och upplevelsen att handa hos oss. Vårt senaste tillskott är designstudio där du själv kan designa din produkt och verkligen “se vad du får”. Tyvärr fungerar detta inte riktigt på alla våra produkter ännu, men undan för undan blir det bättre och mer funktionellt.

I designstudion simuleras också effekten av ex. fotogravyr som illustrerar slutresultatet på den valda produkten, allt för att du skall veta vad du får i ditt paket.