Dörrskyltar – Välj rätt dörrskylt

Dörrskylt Andorra i borstad mässing.

Dörrskyltar är något som går långt tillbaka i tiden. De första tecken på dörrskyltar som liknar de vi har idag fanns redan på grekerna och romarnas tid. Dock var dessa så kallade skyltar inte tillverkade av de material vi har idag, utan det ristades in symboler i material som exempelvis sten, läder och trä.
För att inte göra detta till en allt för lång historielektion, det var ju trots allt inte det ni kom hit för, även om det är väldigt intressant, så har konceptet dörrskyltar utvecklats mycket under dessa, dryga 21, århundraden. Från att ha tillverkats av naturmaterial, där man ristat in symboler för att visa det man ville få sagt, till att alla nu har tillgång till vackra, läsliga skyltar i alla olika utföranden och material. Som sagt, mycket har förändrats, men grundkonceptet är densamma – att förmedla ett budskap.

Varför är dörrskyltar viktiga?

Jo, såklart för att kunna navigera sig! Dörrskyltar är precis som vägskyltar eller andra skyltar. De hjälper till, stöttar upp och ser till så att du kommer rätt. Nog för att GPS finns att tillgå nuförtiden, men en GPS är sällan så exakt att du hittar hela vägen fram till företaget eller till dina vänners nya bostad. Då förlitar du dig helt och hållet på att skyltar leder dig rätt, oavsett om det är en dörrskylt på ytterdörren eller en gatuskylt. Hur skulle det se ut utan skyltar i en kontorsbyggnad med 40 dörrar av samma utförande egentligen? Alla skulle springa runt och leta sig rätt, vilket blir kaotiskt och onödigt tidskrävande. Även om skyltar inte alltid är något man tänker på, så används dessa dagligen. Varför kompromissa på designen då, när det används så ofta? Välj kvalitet – Välj gravyr!

Vad finns det för olika skyltar?

Som du säkert redan har förstått så är valmöjligheterna idag oändliga, vilket kan vara svårt för någon med beslutsångest, som jag… Därför tänker jag guida dig till den eller de dörrskyltar du önskar genom denna text. Kort och gott så är nästintill allt möjligt när det kommer till val av skylt. Antingen väljer du material och sedan utförande på skylten helt själv, eller så erbjuder vi färdiga modeller, där du endast kan få välja färg (i vissa fall). Därför börjar vi med att fundera över vilka krav du har på din skylt.

Krav på skylten

Nedanstående punkter är olika funderingar som du bör bestämma dig för innan du köper en dörrskylt.

 • Vart ska min skylt sitta?
  Fundera på om den ska vara placerad ute eller inne. Detta har nämligen en ganska betydande roll, eftersom en yttre dörrskylt kan behöva lackeras med en särskild färg som tål att vistas i detta klimat. Det vore ju riktigt tråkigt om skylten inte klarade väder och vind.
  Generellt sett så klarar våra skyltar det mesta, så länge de sitter gentemot en dörr eller vägg. Har du frågor kring vad som fungerar bäst för just dig, är du välkommen att höra av dig till oss, så hjälper vi dig!
 • Tydlig eller diskret?
  Om du önskar en riktigt tydlig skylt, exempelvis i din butik eller på en industri, så är färgad plast valet för dig. Här finns många olika färgkombinationer, men ett exempel är röd/vit som har en röd yta vars motiv blir vit vid gravyr.
 • Hur ska min skylt se ut?
  Du kanske har en solklar bild av hur du vill att den ska se ut, eller så är du osäker på vad som passar bäst. Ingen fara! Vi erbjuder som sagt nämligen en lite friare metod där du själv får välja storlek, utförande, färg och tjocklek. Dessa skyltar tillverkas alltid för hand av oss, för att passa just dina önskemål. De skyltar som tillverkas direkt av råmaterial har också ett mer stilrent och stramt utseende, så det kan vara en generell tanke att bära med sig inför val.
  Vid önskemål om en viss stil, exempelvis lantligt eller rustikt, men du har svårt att veta exakt vad du söker, så rekommenderar jag våra klassiska dörrskyltar. Dessa är tillverkade av mässing och gjutna i olika formar för att skapa sitt unika utseende.
 • Svart text eller naturfärgad?
  Här är det viktigt att fundera noga. Även om många föredrar den graverade finishen, dvs. naturfärgat, så kan det också bli otydligt på långt håll eftersom vi fräser ur motivet in i materialet. Om det är viktigt för dig att texten på skylten blir tydlig, så är tillägget svartoxidering att föredra. Såklart beror detta även på finishen av skyltens bakgrundsfärg. På en svarteloxerad aluminiumskylt skulle tillvalet bara göra texten otydligare exempelvis.
  Viktigt för dig att veta är att vi generellt sett graverar med 2-linjers typsnitt, vilket innebär att endast konturerna blir graverade och därmed också svartoxiderade. Detta syns på samtliga bilder, men är något många kan missa.

  Önskar du en helt färgfylld text, så tillverkar vi specialskyltar och då mejlar du till info@gravyrbutiken.se.

Klassiska dörrskyltar – För dig som önskar en särskild stil eller utformning

Vi på Gravyrbutiken tycker att något så komplext som gravyr ska vara lätt, och att alla som vill ska kunna köpa vackra skyltar och presenter med personlig märkning. Även om vi tycker att vi har världens roligaste jobb, så betyder inte det att alla som önskar köpa en dörrskylt är speciellt intresserade av design, utan bara vill ha något som ser passande ut. Våra klassiska dörrskyltar är då ett utmärkt val!

Generellt sett så kommer dessa dörrskyltar i tre olika utföranden, med vissa undantag såklart. Blank mässing, Oxiderad (borstad) mässing eller Förnicklad mässing. Här kommer även en förklaring på hur de olika utförandena ser ut:

Blank mässing – En guldfärgad skylt med en spegelblank finish. Dessa är mycket välpolerade, och borsten är minimala. Ger ett väldigt exklusivt intryck.
Oxiderad/Borstad mässing – Guld- och/eller ljusbrun färg med tydliga borst. Väldigt elegant, och den populäraste variant av utförande.
Förnicklad mässing – Mässing med ett silvrigt utförande. Liksom det blanka utförandet, är denna spegelblank och med ytterst små borst.

Välj den skylt som du tycker passar bäst. Kanske är det en av våra bästsäljare Palermo, Taormina eller Andorra som du fastnar lite extra för?

Graverad dörrskylt med efternamn på en grön, rustik dörr.
En graverad dörrskylt i mässing.

Att beställa någon av dessa är lätt och går på bara ett fåtal steg:

 • Välj den finish, eller det utseende du önskar.
 • Välj typsnitt. Vi har 6 exempeltexter på hemsidan, alla i olika stil.
 • Ange din gravyrtext.
 • Välj om färgfyllning önskas.

KLART!

Skyltar tillverkade efter dina önskemål

Nu kommer vi till de skyltar där du har chansen att påverka som mest. Våra måttanpassade dörrskyltar är många, och kommer i flera olika material, utföranden, storlekar och ibland även former. Det första steget är att välja material.

Aluminium

Aluminium är ett relativt billigt, men mycket hållbart material som kommer i tre olika utföranden; natur-, guld- och svartelox. Eloxering betyder att endast det yttre materialet är laserat i denna färg, och gravyren blir därför alltid silver/naturfärgad, om inget annat anges eller önskas.
Aluminium har en naturligt borstad och matt yta, är väldigt hållbara och motståndskraftiga mot slitage. Guldeloxerad aluminium är bra substitut till mässing, då detta är ett dyrt material att köpa.
Våra aluminiumskyltar graveras alltid med ett frässtål anpassat efter motivets storlek.

Dörrskylt Rak borstad mässing med svart exempelgravyr
Två mässingsskyltar, en med spegelblank yta och en med borstad yta.

Mässing

Mässing är det exklusivaste, och dyraste, råmaterialet vi erbjuder när det kommer till skyltar. Med ett guldfärgat utseende pryder den varje dörr med stil. Här får du även välja mellan två olika finishar – blank och borstad.

Båda utförandena har sin charm, men här är det viktigt att göra sitt val beroende på hur utsatt skylten kommer att vara för slitage. Den spegelblanka ytan må vara mycket vacker och visuellt tillfredsställande, men den är också mycket känslig mot repor. Det krävs inte mycket för att skylten ska få permanenta skador, då mässing är ett poröst material. Sitter skylten därför inte i en skyddad miljö, vilket den väldigt sällan inte gör, så rekommenderar vi alltid att välja borstad mässing, då eventuella repor inte syns lika mycket. Detta för att din skylt ska förbli vacker under många år framöver. Oftast spelar detta inte någon större roll, då det är ytterst ovanligt att en skylt utsätts för detta, men det kan vara bra att ha i åtanke vid val av utseende.

Även om den borstade finishen inte är lika utseendeväckande, är den ack så tydlig. Trots detta håller ytan spegling till viss grad eftersom den också är lackad med klarlack. Borstad mässing är vägen att gå för att få fram budskap, då den borstade ytan ger gravyren ett otroligt vacker djup. Vill du ge ett intryck av lyx, exklusivitet och professionalism så är mässing vägen att gå!

Gravyren blir alltid guldfärgad, oavsett vilken finish du väljer, om inget annat anges eller önskas. Mässingsskyltar graveras alltid med ett frässtål anpassat efter storleken på texten.

Rostfritt stål

Rostfritt stål är det tåligaste och mest hållbara materialet att använda sig av. Det står emot både väder och vind, och blir inte sämre med tiden som så många andra material kan bli. Det är motståndskraftigt och är ett mycket hårt råmaterial som kräver specialverktyg för att klippa och forma. De är mörkt silverfärgade, och har ett stilrent och klassiskt utseende.

Även här finns olika utseenden – blank och borstad.

Den blanka är polerad, och man kan spegla sig i materialet. Man får en känsla av exklusivitet och lyx med denna skylt. Detta är otroligt snyggt, då den kan framstå som lysande. Dock kan gravyren vara svårläst i vissa sken, vilket också kan vara bra att tänka på i detta val. Finns det direkt ljusinsläpp mot den blanka skylten, kommer dessvärre reflektionen att bli väl stark och gravyrtexten kommer inte att synas särskilt bra.

Rostfri borstad är den absolut populäraste varianten. Den är läsbar från alla vinklar, och sätter en väldigt modern prägel på skylten. Ytan är matt och sträv vilket gör att man slipper problemet med reflektion i materialet. Dock har den inte samma härliga glans, men detta är återigen beroende på vad man föredrar.

Fördelen med materialet är att det lasergraveras, vilket innebär att motivet etsas på ytan. Detta ger inget djup i motivet, men blir en bra kontrast då gravyren blir svart. Dessutom är gravyrmöjligheterna friare, eftersom de flesta symboler, motiv och foton går att gravera med ett vackert resultat. 

Dörrskylt Rostfri Blank med svart exempelgravyr
Dörrskylt Rostfri Borstad med svart exempelgravyr
Dörrskylt Konkav svart plast med vit exempelgravyr
Brevlådeskylt Kupa guldfärgad plast med svart exempeltext

Plast

Om du söker en skylt med många valmöjligheter, minimala begränsningar och en stor variation av färger, så ska du välja plast. Plastskyltar säljs till mycket förmånliga priser, och behöver du många skyltar så erbjuder vi volymrabatt. Vid köp av fler än 25 plastskyltar, är du välkommen med din förfrågan via formuläret: https://gravyrbutiken.se/arbetsorder/

Många väljer att avstå från detta material, eftersom det förknippas med ett budgetmaterial. Men faktum är att dagens utbud av plast är otroligt brett. De finns i flera olika finishar och utseenden. Vissa är matta, andra blanka och sedan finns en uppsjö av olika färger och färgkombinationer som skapar fina kontraster mellan bakgrund och gravyr.

Vi erbjuder en uppsjö olika former också, allt ifrån raka till ovala, kupade och konkava. Plastskyltar går att få i vilken form du önskar helt enkelt, eftersom dessa skärs ut med hjälp av lasergravyr.

Fördelarna kan göras många, men den absolut främsta måste vara att du får en skylt som tål att sitta ute i väder och vind, som nästintill är helt UV-resistent också.

Anledningar till att välja gravyr

Så, varför är gravyr det självklara valet? Order gravyr förknippas med beständighet, kvalitet och elegans. Om dessa tre faktorer inte är argument nog, så är valmöjligheterna oändliga. Du får en skylt som håller i flera decennier, och som inte försämras med tiden vid normalt slitage. Dessutom får du det absolut största utbudet av material att välja mellan när du väljer en graverad skylt.

För samtliga skyltar vi erbjuder, får du välja om du önskar något monteringsalternativ. Allt för att göra det så enkelt för dig som möjligt. Du får som standard välja mellan två skruvhål, fyra skruvhål eller tejpad baksida, med vissa undantag. Om skruvhål önskas på plastskyltar, så kan det vara bra att känna till att materialet expanderar och krymper vid väderförändringar, precis som vissa träslag. Tänk därför på att välja en skruv som har god marginal till hålet, och att inte skruva in den överdrivet mycket så att skylten får chans att andas.

För att lära dig mer om de olika gravyrmetoderna som används i denna text, klicka här för att komma till artikeln.